Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи за неопределено време планираното

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи за неопределено време планираното
Коментари Харесай

Блинкън отлага пътуването до Пекин заради китайския балон над САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отсрочи за неопределен срок плануваното пътешестване до Китай този уикенд, като публично лице цитира " нарушение на нашия суверенитет ", след като китайски балон за наблюдаване на огромна надморска височина беше засечен да лети над щата Монтана, написа " Радио свободна Азия ".

Високопоставен чиновник на Държавния департамент сподели в петък, че присъствието на китайския балон във въздушното пространство на Съединени американски щати е " очевидно нарушаване на нашия суверенитет, както и на интернационалното право " и че затова " в този миг изискванията не са подобаващи за пътешестване на министър Блинкън до Китай. "

Служителят сподели пред кореспонденти на брифинг по телефона, че " нашата ясна оценка е, че при тези сегашни условия не би било градивно да посетим Пекин по това време ". Служителят приказва при изискване за анонимност според главните правила, избрани от Държавния департамент.

Блинкън е трябвало да замине в петък вечерта, сподели служителят.

" Това е отсрочване и секретарят възнамерява да пътува при първа подобаваща опция, когато изискванията разрешават ", сподели той, отказвайки да посочи какви ще бъдат тези условия. " Ще оценим и ще определим по кое време изискванията са подобаващи. "

В изказване по-рано в петък външното министерство на Китай призна, че балонът е от Китай, само че сподели, че той се е " отклонил надалеч от планувания курс " заради вятърни течения.

" Това е граждански балон, употребен за проучвателен, основно метеорологични цели ", се споделя в известието. " Китайската страна съжалява за непреднамереното нахлуване във въздушното пространство на Съединени американски щати заради форсмажорни условия. Китайската страна ще продължи да комуникира с американската страна и вярно ще се оправи с тази непредвидена обстановка, породена от форсмажорни условия. "

Американски боен чиновник сподели, че инцидентът е сериозен заради " дързостта " на китайското държавно управление, а не заради някаква облага от разузнаването. Въпреки че съществуващите спътници са в положение да съберат сходни количества информация, времето на шпионския балон - тъкмо преди плануваното пътешестване на Блинкън - и фактът, че това е тъкмо над континенталната част на Съединени американски щати, способстват за сериозността на този миг, сподели служителят, оповестява СиЕнЕн.

Посещението на висшия американски посланик в китайската столица трябваше да последва срещата на президента Джо Байдън със Си Дзинпин в Бали в края на предходната година.

" Относно Китай, както знаете, президентът Байдън, президентът Си организираха доста открит, прям диалог по време на последната среща на Г-20 в Бали и те приказваха за нашите планове ", сподели Блинкън на конференция във Вашингтон през януари. " Президентът Байдън показа нашите планове и цели и получихме известна визия за това и от президента Си. "

" Тези линии на връзка, като се стартира от президентите, само че също и доста от нас, са витално значими ", сподели Блинкън по това време.

По-рано тази седмица Държавният департамент привика временния  шарже д`афер на Китай във Вашингтон Сю Сюеюан, " с цел да съобщи доста ясно и остро обръщение " по отношение на откриването на шпионския балон, сподели втори американски чиновник.

Говорителят на Пентагона бриг. Генерал Патрик Райдър сподели, че правителството на Съединени американски щати е проследявало балона от няколко дни, до момента в който се е проправял над северните Съединени щати, добавяйки, че той " пътува на височина много над комерсиалния въздушен трафик и не съставлява военна или физическа опасност за хора на земята. "

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати сподели, че висши военни са посъветвали Байдън да не го смъква заради опасения, че отломките могат да съставляват опасност за сигурността на хората на земята.

" Ние сме уверени, че този балон за наблюдаване на огромна надморска височина принадлежи на Китайската национална република ", сподели представител на защитата. " Случаи на тази активност са следени през последните няколко години, в това число преди тази администрация. "

Въпреки че настоящата траектория на полета на балона го придвижва над " редица чувствителни обекти ", служителят сподели, че това не съставлява забележителен риск за събиране на разследваща информация. Оценява се, че балонът има " лимитирана добавена стойност " от позиция на събирането на разследваща информация, добави служителят.

Китай може да управлява балон за наблюдаване до известна степен, да вземем за пример посредством включване и изключване на оборудването за наблюдаване вътре в него, споделиха източниците. Фактът, че Китай има прочут надзор върху опциите на балона, е повода държавното управление на Съединени американски щати да изрази своите опасения пред Пекин по отношение на това, споделиха източниците.

Оборудването за наблюдаване на балона наподобява се зарежда от слънчеви панели, сподели американски чиновник, което ще обезпечи на системата благонадежден източник на сила на огромна надморска височина. Но слънчевите панели не наподобява да са свързани с никакъв вид мотор, който би разрешил на Китай да ръководи балона, добави служителят.

Представители на Пентагона споделиха, че не имат вяра, че балонът има благоприятни условия за наблюдаване или събиране на разследваща информация над и оттатък китайските шпионски спътници в ниска околоземна орбита, само че за разлика от спътниците, които минават бързо над обещано място на всеки 90 минути, шпионският балон може да се навърта над обещано място и да се събира по-скоро " моделът на живот " на съответното място, сподели служителят.

В предишното Съединени американски щати просто са разрешавали на балони като този да минават, без да подхващат каквито и да било дейности или да оповестяват наличието им над Съединени американски щати, споделиха източниците. Това също не е първият път, когато балон за наблюдаване се появява над Съединените щати.

Американският чиновник сподели, че е имало сходни произшествия с предполагаеми китайски балони за наблюдаване над Хавай и Гуам през последните години. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР